Wat is Hypnotherapie / Hypnose?

Ieder mens heeft een drietal soorten bewustzijn.

Het deel van je brein waar je mee kunt denken, rationeel kunt zijn, mee kunt plannen en dergelijke is het bewuste deel van je brein.

Onder het bewuste deel van je brein zit je onderbewustzijn. In dit deel van je brein liggen alle herinneringen opgeslagen. Dit kunnen beelden zijn, geluiden of gesprekken zijn of gevoelens en emoties bij gebeurtenissen. Het sterkst is de herinnering als beelden, geluiden en gevoelens gecombineerd als herinnering opgeslagen zijn.

Het derde en diepste deel van je brein is het onbewuste. Dit zorgt ervoor dat je hart blijft kloppen, dat je blijft ademhalen en bijvoorbeeld je spijsvertering op gang blijft. Het is voor een hypnotherapeut onmogelijk om in het onbewuste deel van je brein te komen.

Tussen je bewuste en je onderbewuste deel staat een grote poort met een heel strenge portier (ook wel Kritische factor). Die strenge portier kijkt of de informatie die in het bewuste deel binnenkomt, overeenkomt met wat in het onderbewuste opgeslagen ligt. Als er geen overeenstemming is, dan laat de portier de informatie niet door van het bewuste naar het onderbewuste. Hierdoor wordt het erg moeilijk om gewoontes/overtuigingen et cetera te veranderen, en dat is wel wat je wil.

Tijdens de sessie breng ik je onder hypnose, een diepe staat van ontspanning. Je blijft zelf altijd de controle behouden, je kunt deze nooit kwijt raken. Door je in deze diepe staat van ontspanning te brengen, is het voor de hypnotherapeut mogelijk om middels van het geven van suggesties de portier te omzeilen. Er is een rechtstreekse verbinding met het onderbewuste waardoor direct de gewenste veranderingen aangebracht kunnen worden. De veranderingen komen nu ook echt "in je systeem". 

Je onderbewuste brein is te vergelijken met een computer. Het kan zijn dat er ooit een programmafout ingeslopen is. Door hypnose in te zetten, geef je de hypnotherapeut de toegang tot de software om de programmafout te herstellen, te her-programmeren. In die diepe heerlijke ontspannen staat is het mogelijk om veranderingen in jouw computer aan te brengen zodat je daarna weer een stappen kunt zetten om te worden wie je wil zijn.

 Wat is hypnose vooral NIET

Bij een hypnotherapie sessie ga je in hypnose. Dit wil niet zeggen dat je in slaap gebracht wordt. Zodra je in slaap valt is het onmogelijk om de stem van de therapeut te horen en erop te reageren. In slaap -toestand is het vrijwel onmogelijk om verbinding te maken met je onderbewuste. Daarom zul je gewekt worden om vervolgens de sessie verder af te maken.

Het is onmogelijk dat je tijdens hypnose de controle kwijtraakt.

Sterker nog, als jij met het bewuste deel van je brein eigenlijk besloten hebt dat je de verandering niet echt wil, dan is het voor de hypnotherapeut ook onmogelijk om deze verandering door te voeren.

Jij blijft de baas over je eigen leven. Jij houdt de regie over je doen en laten, zowel voor, tijdens en na de sessie.

 Kan iedereen onder hypnose gebracht worden?

Een klein deel van de mensen kan niet onder hypnose gebracht worden. Dit kan zijn omdat zij zeer sceptisch van aard zijn, maar ook heel rationeel ingestelde mensen zijn lastiger onder hypnose te brengen. 

Het is van belang dat je met een open houding de sessie ingaat. De wil om te veranderen moet aanwezig zijn. Mensen met een creatief vermogen en mensen met een hogere intelligentie zijn over het algemeen makkelijker in hypnose te brengen. 

Wil je eerst eens een keer laagdrempelig kennis maken met hypnose? Boek dan een kennismakingssessie en ervaar hypnose. Dan kun je daarna een gefundeerde keuze maken.